Не мога  да споделя мнението на омбудсмана Мая Манолова, че

...
Не мога  да споделя мнението на омбудсмана Мая Манолова, че
Коментари Харесай

Мария Петрова: Не съм сигурна, че застрахователите ще приемат да имаме фиксирана здравна премия

Не мога  да споделя мнението на омбудсмана Мая Манолова, че има противоконституционност в предлагания тристълбов модел на здравно обезпечаване с спомагателното наложително обезпечаване от 12 лева Към сегашния миг, Конституцията подсигурява на жителите право на здравно обезпечаване, което да им даде опция за налична здравна помощ. Запазването на първия дирек в този модел – „ Б “- и основаването на още два стълба, не виждам да опонира на Конституцията. Но, в случай че бъде признат моделът, госпожа Манолова е в пълномощията си да сезира Конституционния съд и да чуем решение от органа.

Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ специалистът по здравно право Мария Петрова. Тя посочи, че българското общество не е привикнало да заплаща за опазване на здравето.

„ Затова въобще не ме изненадва този дребен % на подготвеност хората да заплащат наложително здравно обезпечаване.

Другото, което ми направи усещане, е тези 12 лева, които се разясняват като закрепена застрахователна награда. Не съм сигурна, създавайки конкуренция сред НЗОК и застрахователите, че застрахователите ще одобряват да имаме закрепена здравна награда. Здравната награда са парите, които плащаме по избрана застраховка, с цел да може застрахователят, когато един риск премине в действителност, да се погрижи. Колкото по-болен е един човек, толкоз по-висока следва да е неговата здравна награда и нямам доверие да изпаднем в хипотезата, в която всички ние да можем да се застраховаме просто против 12 лева В подобен случай, какво ще ни предложи този пакет, какви са общите условия по тази застраховка и какви опасности застрахователят ще приема против 12 лева “.

Петрова посочи, че на кръглата маса са били показани по-скоро „ базисни хрумвания “, в сравнение с модели и дебатите занапред предстоят. Регулирането на който и модел да бъде определен би лишило повече от година.

" Не съм сигурена, че обществото е дорасло до това да изчака нов, по-добър здравноосигурителен модел, а и дано не се лъжем - в опазването на здравето към този момент има задоволително мощни лобита, в това число и финансови, които не биха имали полза от една или друга смяна ", съобщи тя и заключи:
„ Без значение какъв ще е моделът, би трябвало да оценим неговите плюсове и минуси и да създадем добра регулация, с цел да може той да работи както в интерес на обществото, по този начин и да работи консолидирано с всички останали държавни структури “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР